снимка: Hintha, УикипедияНай-малко 900 души бяха убити от преврата до сега,

...
снимка: Hintha, УикипедияНай-малко 900 души бяха убити от преврата до сега,
Коментари Харесай

Призовават военната хунта Мианмар да спрае насилието

снимка: Hintha, Уикипедия

Най-малко 900 души бяха убити от преврата до в този момент, а над 5000 души са арестувани.

 

Заместник-посланикът на Съединени американски щати Джефри Де Лаурентис в четвъртък  прикани Съвета за сигурност на ООН да притисне военната хунта Мианмар да спрат насилието и да възстановят демокрацията в страната. Той предупреди, че с настъпването на COVID-19 и глада, колкото по-дълго отсрочват, толкоз повече хора умират ", съобщи АП.

Дипломатът напомни, че последвалото преврата от февруари принуждение и военни репресии към този момент са изселили стотици хиляди хора, а до 2,8 милиона може да се сблъскат с дефицит на храна, сподели той.

Неговият зов за деяние на Съвета за сигурност е след апела преди два дни от Том Андрюс, специфичен следовател на Организация на обединените нации по правата на индивида в Мианмар, към Съвета за сигурност и 193-те държави-членки на Организация на обединените нации да упорстват за незабавни дейности пред пандемията в страната..

Хунтата на Мианмар в понеделник анулира резултатите от изборите, проведени през 2020 година, които завоюва партията на Аун Сан Су Чжи " Национална лига за народна власт " (НЛД). Управляващите, които пристигнаха на власт посредством прелом, обявиха, че вотът не е бил почтен.

Разследванията разкриха над 11 милиона случая на измами по време на изборите, съобщиха от изборната комисия на хунтата.

Армията завзе властта след преврат на 1 февруари, като смъкна и задържа избрания граждански водач и нобелов лауреат Су Чжи, която водеше битка против диктатурата през последните две десетилетия от ръководството на военните в Мианмар от 1962-2011 година Хунтата оспорва данните за броя на починалите цивилни и твърди, че десетки членове на силите за сигурност също са били убити по време на митингите.

Военната хунта едностранно разгласи преустановяване на огъня в края на май. Националното помирение ще продължи до 30 юни, с цел да даде опция на военните да договарят с въоръжените етнически организации в страната за реализиране на дълготраен мир.

 

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР